Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetleri ile raflardaki süt ve süt ürünlerinin fiyat artışları arasındaki farklara dikkat çekerek çağrıda bulundu
Gıda fiyatlarındaki artışın yakından takip edildiği bugünlerde; tüketicilerin en çok tükettiği ürünlerden olan süt ve süt ürünleri ile çiğ süt üretim maliyetlerinin de mercek altına alınması gerektiği ifade edildi.
Söz konusu açıklama Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’dan geldi.
Doğru, “Gıda enflasyonuna sebep olmaması için Gıda Komitesinin tavsiyesi ile; Ulusal Süt Konseyine açıklatılan ve 13 ay boyunca litresi 2.30 TL’ye çiftçiden satın alınan çiğ süt, Ocak ayından itibaren %21 oranında zamlanarak 2.80 TL olmuştu. Ancak çiğ süt üretim maliyetindeki artışa bakacak olursak yapılan zam, çiftçimiz yeni fiyattan tahsilatını yapmadan erimiş, yok olmuştur. Süt ve süt ürünlerine yapılan aşırı zamları; çiğ süte yapılan zamla açıklamak ve bunu sebep göstermek mümkün değildir, sadece kılıf uydurmaktır. Çiğ süt üreticisinin üretime devamı ve sektörün geleceği için 30 kuruş olarak açıklanan primlerin; ilk açıklandığı şekliyle 40 kuruş olarak ödenmesi ve hayvancılıkla ilgili 2020 yılına ait tüm destek ödemelerine öncelik verilmesi gerekmektedir” dedi.
Geçen yıl bu dönemde çiğ süt üretiminde kullanılan yem fiyatlarının bugünkü fiyatlarla karşılaştırmasını da yapan Doğru; geçen yıl 1,87 TL seviyesinde olan “23 Protein Süt Yemi“nin kilogram fiyatının bugünlerde 2,92 TL düzeyinde olduğunu söyledi.
Doğru, geçen yıl 2,33 TL olan soya küspesinin şimdilerde 4,32 TL olduğunu, kepek fiyatının 1.02 TL’den 1,66 TL’ye çıktığını ve mısır flake fiyatının 1.41 TL’den 2.24 TL’ye yükseldiğini söyledi.
Mutlu Doğru; “Gıda fiyatlarındaki artışın yakından takip edildiği bugünlerde, tüketicilerimizin en çok tükettiği ürünlerden olan süt ve süt ürünleri ile çiğ süt üretim maliyetlerinin de mercek altına alınması gerekir” çağrısında bulundu.
Kaynak : www.bloomberght.com