No menu items!
5 Aralık 2024

Torosların Süsü Sedir Ağacı Tohumları Toprakla Buluştu

Başlıklarımızdan

Milattan önce Mısırlıların gemi malzemesi olarak kullandığı, tarihte zenginliğin ve gücün simgesi olan sedir ağacının rehabilitasyonu amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen  “Karpelli Sedir Tohumu Ekimi” metodu 36 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. 

Sedirin normal seyrini hızlandırmak ve uygun olan yerlere transfer etmek için Orman Genel Müdürlüğünü tarafından; 1984 yılında geliştirilen “Karpelli Sedir Tohumu Ekimi” metodu günümüzde halen başarıyla uygulanıyor. Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslar’da doğal olarak yayılış gösteren sedir ormanlarının genişletilmesi, yeni ormanların kurulması, bozuk orman alanlarının verimli ormanlara dönüştürülmesi ve bu önemli kaynağın sürdürülebilir olması için OGM tarafından azami gayret gösteriliyor.  

İlk kez 2005-2014 yılları arasında 10 yıllık dönem için OGM tarafından hazırlanıp uygulamaya alınan “Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı” ile; rehabilite edilmesi hedeflenen 97 bin hektar alan, yürütülen başarılı çalışmalar ile 147 bin hektar olarak gerçekleşti. 2015-2019 yıllarını kapsayan ikinci eylem planı ile de hedeflenen 14 bin hektar alan rehabilite edildi. 

Geçmişten bu yana milyarlarca insanın ilaç kapısı olan ve sağlık sektöründe sıklıkla kullanılan sedir konusunda; OGM’nin 2005 yılından bu yana yürüttüğü iki ayrı rehabilitasyon eylem planı ile toplamda 160 bin hektardan fazla alanın uygulaması yapıldı.

2020 yılı Kasım ayı sonu itibari ile 330 hektarlık alanda 113 ton Karpelli sedir  tohum ekimi yapılırken; yıl sonu itibarıyla 500 hektar alanda 200 ton Karpelli sedir tohum ekimi yapılması hedefleniyor. 

Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor 

Türkiye’de 500 bin hektar civarında sedir ormanı bulunuyor. Uygulama yapılacak alanlara ilk karın düşmesiyle sedir tohumlarının ekimleri yapılıyor. Orman Genel Müdürlüğü sedir tohumu ekiminde ağırlıklı olarak orman köylüleri ile çalışarak kırsal kalkınmaya da destek oluyor.  

www.ogm.gov.tr

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları