No menu items!
24 Temmuz 2024

Çiçek Tripsi Mücadele Yöntemleri!

Başlıklarımızdan

Çiçek tripsleri, düzensiz olgunlaşmasına, bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden olarak, ürünün pazar değerini düşürmektedir.

Çiçek tripsleri, meyve veya bitkilerde tomurcuklar açtıktan hemen sonra beslenmeye başlar. Bunlar, meyvelerin veya bitkinin çiçek ve meyvesinin bitki özsuyunu emerek, çiçek dökümü ile verim düşüklüğüne, meyvenin küçük, sert ve çekirdekli (tohumlu) olmasına, düzensiz olgunlaşmasına, bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden olarak, ürünün pazar değerini düşürmektedir.

Erginler 0,9-1,4 mm boyunda, ince uzun ve yassı yapılıdır. Vücut rengi mevsime göre açık sarıdan kahverengi kadar değişir üzerinde küçük kahverengi benekler bulunur. Uzun ve dar kanatların kenarlarının kenarları kirpik gibi saçaklı tüylere sahiptir. Kanatlar dinlenme halindeyken vücudun üzerinde paralel ve kapalı halde durur. Yumurtalar 0,2 mm uzunluğunda ve böbrek şeklindedir. Larva dönemi boyunca vücut sarımsı ve gözleri kırmızımsıdır.

Yumurtalarını tek tek bitki dokusuna, çiçek döneminde ise çiçek organlarının içine bırakır. Birinci ve ikinci dönem larvalar bitkide beslenir. İkinci dönem larvalar çok aktiftir ve beslenmek için korunaklı yer arar. İkinci dönemin sonunda larvalar toprağa geçerler. Pupa dönemini toprakta geçirirler. Kışı ergin halde toprakta ve çeşitli bitkiler üzerinde geçirirler. Thripsler, en fazla uçuş faaliyetini günün serin saatlerinde yaparlar. Yılda 5-7 döl verirler.

Zarar Şekli ve Ekonomik Önemi

Zararlının ergin ve larvaları törpüleyici-emici ağız yapısıyla emerek zararlı olurlar. Beslendiği bitkilerin dokularında küçük benek ve gümüşi lekeler oluşturur. Çiçeklerin taç yapraklarında beslendiği yerlerde renk açılması yaparlar. Çiçeklenme süresince ve meyvelerin olgunlaşmaya başladığı dönemde yaptığı zarar önemlidir. Beslenmeleri sırasında oluşturdukları zarardan çok, salgıladıkları toksik maddeler önemlidir. Bu salgılar bitkide reaksiyona sebep olur. Larvaları ve erginlerinin beslenmeleri sonucu meyvelerde gümüşi renkli yumuşak lekeler meydana gelir. Olgunlaşma döneminde meyvelerin yüzeyinde önce yaralar oluşur. Bu yaralar büyür ve genişler, meyvelerin pazar değerinin düşmesine neden olur. Thripsler, beslendikleri bitkilere bakteri fungus ve virüs hastalıklarını bulaştırarak dolaylı yoldan da zararlı olmaktadır.

Zararlı Olduğu Bitkiler

Bu zararlı polifag olup, meyve ağaçlarından şeftali, nektarin, kayısı, erik ve elma ile asma önemli konukçularıdır.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Meyve bahçeleri ve etrafındaki yonca ile diğer yabancı otların kontrolü yapılmalıdır.
Bahçe içindeki ya da yakınındaki yabancı otlar, kültür bitkisinin çiçeklenme döneminde ve hasattan 2-3 hafta öncesinde sürülmelidir. Hasada yakın yabancı ot mücadelesi yapılmamalıdır. Bahçe içinde ve etrafında zararlının diğer konukçularının bulundurulmamasına özen gösterilmelidir. Topraktaki pupa ve erginlere karşı sonbahar ve kış aylarında toprak işleme yapılmalıdır. Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır. Bahçeler düzenli sulanmalıdır. Budama yapılarak ağaç içi havalandırma sağlanmalıdır.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların korunması ve etkinliklerinin artırılması için diğer zararlılarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif metotlar uygulanmalı, gerektiğinde doğal düşmanlara yan etkisi az olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Kaynak : www.tarim.com.tr

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları