No menu items!
27 Temmuz 2024

Zeytinde Halkalı Lekeye Dikkat!

Başlıklarımızdan

Özellikle yağışların uzun süre devam etmesi ve artan nem oranı halkalı leke hastalığının daha yaygın olmasına sebep olur. Uzman tavsiyelerine uyarak koruyucu mücadelenizi yapın.

İlk belirtiler, ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle, hastalığa “halkalı leke” adı verilir.  Bir yaprakta çapları 8-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabilir. Hastalığın epidemi yaptığı yıllarda lekeli yapraklar mayıs ayından itibaren dökülmeye başlar ve yaprakların tamamı dökülerek ağaçlar çıplaklaşır. Bu durum az meyve tutumuna ve meyvenin erken dökülmesine neden olur.

Hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlarda; sürgün ve ince dallar kuruyabilir.

Sulanan, nemli ve ağır topraklarda ve denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmaktadır. Özellikle ilkbaharı yağışlı ve serin geçen yıllar hastalığın epidemi yapması için uygundur.

Zeytin Halkalı Leke Hastalığı Mücadelesi

Kültürel Önlemler;

Taban arazide, ağır ve su tutan topraklarda, hava sirkülasyonu iyi olmayan ve nemli olan yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılmalıdır. Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre kullanılmamalıdır.

Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya toprağa gömülmelidir.

Kimyasal Mücadele

1.İlaçlama: Sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,

2.İlaçlama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce

Kaynak : www.tarim.com.tr

Diğer Başlıklarımız

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları