Tarımda dışa bağımlılık iddiaları rakamlarla çürütüldü. Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründeki ithalat ve ihracat performansı algı operasyonları ile çarpıtılıyor. Türkiye’de pandemi bile tarımdaki yükselişe hız kestiremezken, Nisan-Haziran döneminde tarım sektöründe büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4’ü buldu.
1. Yalan: tarım bitti, kendimize yetemiyoruz
Gerçek: Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biri
Tarım bitti kendimize yetemiyoruz iddiaları tamamen gerçek dışı. Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri.
Tarımsal hasılada Avrupa’da birinciyken 2002’de 3.8 milyar dolar olan tarımsal ihracat 2019 yılında 13 milyar dolara yükseldi.
2. Yalan: tohumda dışa bağımlı olduk
Gerçek: türk tohumları 85 ülkede filizleniyor
Üretilen yerli tohumlar dünyanın 85 ülkesine ihraç ediliyor. Milli tohum üretiminde rekor artış sağlayan Türkiye son 17 yılda tohum üretiminde 7 kat artış gösterdi.
3. Yalan: türkiye samana muhtaç haline geldi
Gerçek: türkiye yıllık 25 milyon ton saman üretiyor
Türkiye’nin yıllık saman üretimi 25 milyon ton iken, hayvancılıkta 15 milyon ton saman tüketiliyor. 2019 yılında sadece 26 ton saman ithal edilirken 7 bin ton saman ise ihraç edildi.
4. Yalan: un satamıyoruz. buğdayı dışarıdan getiriyoruz
Gerçek: türkiye un ihracatında dünya birincisi
Un ihracatında dünyada birinci sırada bulunan Türkiye 164 ülkeye un satıyor. 21 milyon ton buğday üretilirken 19 milyon ton buğday ise tüketiliyor. Türkiye buğdaydan elde ettiği mamul maddeleri makarna, bisküvi, irmik ve bulgur olarak yeniden ihraç ederek büyük dönüşümünde öncüsü oldu.
5. yalan: ne meyvemiz ne sebzemiz kaldı
Gerçek: yılda 53.5 milyon ton meyve ve sebze üretimi
20 sene önce 35 milyon ton meyve ve sebze üreten Türkiye bugün ise 53.5 milyon tonluk üretime imza atıyor. 434 milyon dolar olan ihracat rakamları 2 milyar 260 milyon dolara ulaştı.