No menu items!
5 Aralık 2024

Koronavirüs Salgını Buğday Üretimini Artırdı

Başlıklarımızdan

Buğday fiyatlarının koronavirüs salgınıyla küresel ölçekte yükselmesi ve tarımsal destekleme miktarlarının ciddi oranda artması, buğday ekim alanlarını genişletti.

Küresel boyutta etkili olan koronavirüs salgınında, gıda güvenliği endişesiyle en önemli ürün haline gelen ve piyasada fiyatı sürekli artan buğday, yurt içinde de çiftçiler tarafından yeni üretim sezonunda ekimine ağırlık verilen ürün oldu.

Buğday ekim alanı 75 milyon dekara çıkıyor

2020 üretim sezonunda buğday ekim alanının 68 milyon 500 bin dekardan, 75 milyon dekara çıkması bekleniyor.

Salgın döneminde gündeme gelen ithalat ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle dünya genelinde ortaya çıkan gıda güvenliği endişesi, buğdayı en önemli gıda maddesi haline getirdi.

Dünya ile birlikte Türkiye’de de buğday fiyatlarının yükselmesi, üreticinin yüzünü güldürdü.

Tarımsal destekler arttı

Yükselen piyasa fiyatlarıyla beraber, buğdaya yönelik tarımsal destekleme miktarlarının da artması, çiftçinin yeni sezon için ekim tercihini buğdaydan yana kullanmasını sağladı.

Uluslararası Hububat Konseyi, 2020/2021 sezonu buğday tahminini, temmuz ayına göre 1 milyon ton artırarak, 763 milyon ton olarak revize etti.

Buğday üretimi %7,9 yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 2020 yılının birinci tahmininde, buğday üretiminin 2019 sezonuna göre %7,9’luk artışla 20 milyon 500 bin tona ulaşacağını öngördü.

“Küresel piyasa fiyatları sürekli artıyor”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, buğdayın, dünyada en önemli gıda ürünü haline gelmesi nedeniyle küresel piyasa fiyatlarının sürekli artış gösterdiğini anlattı.

Salgın süreci değiştirdi

Dünya gıda sisteminde yaşanabilecek krizlere dikkati çeken Soylu“Salgın süreci devam ederse, buğday ithal etme konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu da ülkemizde buğdayın ekim alanını ve üretimini gündem haline getirdi.” dedi.

Yurt içinde de yükselen buğday fiyatlarının, üretime ilgiyi artırdığına işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

“Buğday ekiminde belirgin bir artış var. Bunu olumlu karşılıyoruz çünkü 9 milyon hektarlarda olan ekim alanımız, 7 milyon hektarın altına düşmüştü. Bu yıl 7 milyon 500 bin hektara çıkmasını bekliyoruz. Bu, ülkemizin gıda güvenliği açısından da son derece önemli. İnşallah önümüzdeki dönem verim için hem yağışlı gider hem de ekim alanı artışı ile gıda güvenliğimizi garanti altına alırız.”

“Yüksek rekolte için çıkışlar iyi olmalı”

Ekim alanı artışının yanında yüksek rekoltenin de çok önemli olduğunu belirten Soylu“Haziran başından ekim ayının 20’sine kadar Konya Ovası’na hiç yağış düşmedi desek yeridir. 18-22 Ekim ve 3-4 Kasım tarihlerinde bölgelere göre ortalaması 15-20 milimetre yağış düştü. Toprağın uzun süredir kuru olmasından dolayı yeterli gelmedi. Beklentimiz, yağışların devam etmesi çünkü yüksek rekolte için tohum çıkışlarının iyi olması gerekiyor.” diye konuştu.

“Bu yıl daha çok buğday ektik”

Buğday fiyatlarının kendilerini memnun ettiğini ifade eden çiftçi Tahir Sertdemir ise bu yıl daha çok buğday ektiklerini aktardı. Sertdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sene buğday yüzümüzü güldürdü. Devlet, beklediğimizin üstünde bir taban fiyat vermişti ama serbest piyasa, taban fiyatın da üzerine çıktı. Şu anda buğdayın tonu 2 bin 300 liradan gidiyor. Devlet destekleri de çok arttı. Tarlalarımızın büyük bölümünü ektik. Geçtiğimiz yıl 500 dönüm buğday ekmiştik, bu yıl 700 dönüm ektik. Şimdi beklentimiz yağmurların yağması. Attığımız tohumlar kayıpsız çıkarsa bereketli bir yıl geçiririz.”

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları