No menu items!
6 Kasım 2024

Adana’da Hasat Heyecanı

Başlıklarımızdan

Adana’da buğday ve karpuzda hasat heyecanı yaşanıyor. Buğdaydan bu yıl 1 milyon 608 bin dekarlık alandan 778 bin ton ürün alınması bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, yazılı açıklamasında; geçen yıl Adana’da 1 milyon 586 bin 16 dekarda 621 bin 724 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini hatırlattı.

Geçen yıl Türkiye’de buğday üretiminin bir önceki yıla göre %7,9’luk artışla 20,5 milyon ton olduğunu ifade eden Tekin; Adana’nın bu rekoltenin yaklaşık %3,8’ini karşılayarak üretimde 6’ncı sırada olduğunu kaydetti.

Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1-2,2 lira

Tekin, geçen yıl Türkiye’nin ilk buğday hasadının 17 Mayıs’ta Karataş ilçesinde yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesiyle yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs’ta başlamıştır. İlimizde en fazla sırasıyla Ceyhan, Sarıçam, Kozan, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Yüreğir ve Yumurtalık ilçelerinde üretim yapılmaktadır. Birçok üründe olduğu gibi buğdayda da kilo başına 10 kuruş destek mevcuttur. Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1 ila 2,2 TL arasındadır.”

Bu yıl yaklaşık 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton buğday rekoltesi beklediklerini aktaran Tekin; bakanlık tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve zamanda uygulanması sonucunda bu yıl buğdayda kalite ve verimde beklentinin yüksek olduğunu aktardı.

Tekin, oluşturulan ekipler tarafından buğdayın ana zararlılarından sünenin takibinin başarılı bir şekilde yapıldığını, biçerdöver kontrol ekipleri aracılığıyla da üreticilere hasatta dane kayıplarının azaltılması, anız yakılmasının önlenmesi ve uymayanlar hakkında uygulanacak kanuni cezalarla ilgili eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

Lisanslı depolamanın avantajları

Üreticilerin ürünlerini lisanslı depolarda depolayabileceklerini ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

“Lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım, satımı yapılan ürünler 31 Aralık 2023’e kadar %2 zirai stopaj vergisinden, %20 gelir-kurumlar vergisinden ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedelinden muaf olacaklardır. Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 lira nakliye ücreti desteği sağlanacaktır. Aynı zamanda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler ile üretici örgütlerine ürünlerini, kanun çerçevesinde faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerine depolamak üzere teslim etmeleri halinde, her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süreyle ilave kira desteği verilmektedir.”

Adana’da karpuz hasadı da başladı

Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin; Adana’da bu yıl yaklaşık 110 bin dekardan 745 bin ton ürün beklediklerini kaydetti.

Erkenci karpuz üretiminde söz sahibi olan Adana’da bu yıl ilk hasadın Karataş ilçesi Bahçe ve Kapı mahallelerinde başladığını ifade eden Tekin; karpuzun şu anda tarlada kilogramının 3,5-5 liradan satıldığını belirtti.

Tekin, geçen yıl Adana’da 112 bin 837 dekar alanda 789 bin 889 ton karpuz hasadı yapıldığını, ülkenin karpuz üretiminin yüzde 22,6’sını karşılayan Adana’nın birinci sırada yer aldığını aktardı.

Adana’da dekara karpuz veriminin de Türkiye ortalamasının %50 üzerinde olduğunu dile getiren Tekin, son 10 yılda Türkiye’de karpuz üretiminin yıllık 3,7-4,2 milyon ton arasında değiştiği, geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 3,45 milyon ton karpuz üretimi yapıldığı bilgisini verdi.

Karpuzda erken hasadın önlenmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Tekin; kurulan komisyon tarafından hasat takiplerinin yapıldığını ve bu konuda eğitimlerin devam ettiğini kaydetti.

Kaynak : www.tarimtv.gov.tr

Diğer Başlıklarımız

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları