No menu items!
6 Kasım 2024

Tavuk Fiyatlarına Zam İddiası!

Başlıklarımızdan

Samsun Kasaplar Odası beyaz etten sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pamuk, Samsun’daki tavuk fiyatlarının zamlandığını söyledi. Peki bu artışın sebebi ne? Üreticiler ne düşünüyor?

Samsun Kasaplar Odası beyaz etten sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pamuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi sürecinde gıda fiyatlarındaki farklılıkların ortadan kaldırmaya yönelik Ticaret Bakanlığının yoğun bir çalışmanın içerisinde olduğunu açıklamasının ardından Samsun’da tavuk fiyatlarına yangından mal kaçırır gibi zam yapıldığına dikkat çekti.

“Tavuğun kilosuna 2 TL zam geldi”

Bir anda tavuğa kilo başına 2 TL zam geldiğinin altını çizen Mustafa Pamuk, “Tavukta suni bir artış var. Bu artışın neden olduğunu kimse bilmiyor. Cumhurbaşkanımız gıda fiyatları ile ilgili bir açıklama yapmıştı ve vatandaşlarımız da çok güzel karşılamıştı. Vatandaşlar bu duruma sevinirken bir anda fiyatlara zam gelmeye başladı. Kasaplar olarak kırmızı ette de beyaz ette de aynı sıkıntı var.

Türkiye genelinde herkes aynı dertten muzdarip. Alelacele sanki yangından mal kaçırır gibi bir anda zam uygulandı. Tavuğun kilosuna 2 TL zam geldi. Bu engellenmezse daha da fazla gelecek. Yumurta da zam durdu.

Yumurta fiyatlarına tepki gösterilince fiyatlarda frene basıldı. Yumurta fiyatlarında firene basılırken, beyaz ve kırmızı et fiyatlarında gaza basıldı. Buna da bir ‘dur’ demenin zamanı geliyor. Tavuğun kilosu ortalama 13 TL’ydi şu anda 15 TL oldu. Fiyatlardan yarından sonra tamamen oturur. Firmalar 1’er gün arayla fiyatlarını aynı oranda dengeleyecekler” dedi.

Üreticiler ne diyor? Fiyat artışının gerçek sebebi ne?

Üreticilere göre ise gıda fiyatlarının artmasının esas sebebi, girdi maliyetlerinin artması. Tüketicilerin tepkisini üreticilere ve perakende zincirlerine yöneltmek sorunu çözmeyecek.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ise çözümün yanlış yerde arandığına, öncelikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Son dönemde artan gıda fiyatları ve bu çerçevede yürütülen uygulamalar konusunda bir basın açıklaması yapan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, sorunun maliyetlerdeki artış olduğunu, üretici ve esnafa baskı yaparak bir çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı. Kopuz, temel gıda ürünleri bazında rafa mal koyan işletmeler üzerinde oluşturulan baskının, gıda zincirinde telafisi mümkün olmayan zararları beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, gübre fiyatlarına %90 oranında zam yapıldığını belirterek, “Gübre kullanmayan çiftçi yarın düşük rekolte yaşayacak. Düşük verimin faturasını da millet olarak hep beraber gıda fiyatlarında yaşayacağız. Tüketecek gıda bulamayınca da yurt dışından ithal edeceğiz ve faturayı hep beraber ödeyeceğiz” diyor.

Girdi fiyatlarının artmasıyla, ürün maliyetlerinin artacağına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise “Üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir. Fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazananı spekülasyon yapacak olan aracılar, kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır. Bu sorun sofraya yansımadan acil olarak çözülmelidir. Çiftçimize gerekli destek verilmelidir” diyor.

Kaynak : www.gidahatti.com

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları