No menu items!
27 Temmuz 2024

Dünyada Tahıl Ticareti Krizlere Karşı Nasıl Devam Edecek?

Başlıklarımızdan

Dünyada gıdaya ulaşımda yaşanacak krizler; savaş, iklim değişikliği, tarımsal emtiadaki fiyat artışları ve lojistiğe bağlı problemler tahıl sektörünün gündeminde tüm yüküyle yer alırken sektörün en önemli buluşması İstanbul’da gerçekleşti.

Dünyanın en büyük buğday üreticileri ve un ihracatçılarının yer aldığı IAOM Avrasya Kongre ve Sergisi’nde, Türkiye buğday tedarik pazarının lider şirketi Taban Gıda’nın ve Çatı şirketi Vivalon ana sponsorlar arasında yer aldı.  

Kongrede; özellikle tek başına dünya buğday üretiminin yüzde 10’unu ve Avrasya bölgesinin buğday üretiminin yüzde 30’unu temsil eden Rusya ve 25 milyon ton üretimle arkasından gelen Ukrayna arasında süren savaşın yarattığı küresel etkiler en önemli konular arasındaydı.

Rusya ve Ukrayna ile güçlü ticari ilişkileri bulunan; 5 kıtada yaklaşık 20 ülkeye transit ticaret gerçekleştiren ve Türkiye’de buğday tedarik pazarının lideri Taban Gıda’nın CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu hububat ve değirmencilik sektörünün masaya yatırıldığı panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Hasan Hacıhaliloğlu “Bildiğiniz gibi uzun yıllardır Türkiye un ihracatında zirvede. Tüm zorluklara rağmen Türkiye un sanayicileri ülkemizi un ihracatında zirvede tutuyor.

Türkiye her yıl 10 milyon ton civarı buğday ithalatı yapıyor ve bunun büyük kısmı un ve mamul ihracatına yönelik yapılıyor. Bu ithalatın büyük bölümünü de Taban Gıda olarak biz karşılıyoruz. Yükselen maliyetler ve öngörülemeyen piyasalar en büyük sorunumuz.

Piyasayı öngörmek bizim için çok önemli. Son dönemde yaşanan krizler üretimi ve ticareti iyice zorlaştırdı” dedi.

Tonajlar düşüyor, şirketler stok tutuyor

Çatı şirketi Vivalon’un ve Taban Gıda’nın kurucusu Aras Demir global ticaretin ve yatırım politikalarının konuşulduğu panelde pandemiyle birlikte yaşanan sorunlara yenilerinin eklendiğinin altını çizdi. Demir

“Pandemiyle birlikte şirketler hızlıca stok satın almaya başladı bu da fiyatların bir anda yükselmesine neden oldu.

Sonrasında stoklarla devam edildiğinde fiyatlar düşmeye başladı. Bu da piyasada dalgalanmalara sebep oldu. Önünü göremeyen şirketler uzun vadeli planlar yapamadıkları için stok tutmaya devam ediyor. Ticarete kendi stoklarıyla devam ettikleri için tonajlar düşmeye başladı bu da sektörümüze büyük bir darbe oldu diye düşünüyorum.”

Diğer Başlıklarımız

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları