Gübre Takip Sistemi (GTS) denetimleri kapsamında, mobil laboratuvarda gübre numuneleri analiz ediliyor.
Gübre Takip Sistemi (GTS) denetimleri kapsamında, aynı anda 24 numune üzerinde çalışılan mobil laboratuvarda, DNA barkod ve DNA bandrollü gübre numuneleri analiz ediliyor.
Gübre Takip Sistemi; el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçiler ile mevzuata uygun gübre üreterek piyasaya arz eden gübre üreticilerinin korunması kapsamında; üretimden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamak amacı ile yaklaşık 2 yıldan beri uygulanıyor.
Söz konusu uygulama ile gübreler içeriğine işaretleyici DNA Barkod (DNA Marker) uygulanarak ve gübre ambalajına karekod (DNA Bandrol) yapıştırılarak GTS’ye kaydı yapılıyor ve izleniyor.
Gübre Takip Sistemi denetimleri
Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında 81 ildeki Tarım ve Orman Bakanlığı gübre denetçileri tarafından denetimler yapılıyor. Denetimler kapsamında alınan numunelerin, DNA Barkod ve izlenebilirliği için hızlı ve etkili bir şekilde sonuca varmak amacıyla Bakanlık Merkez kampüsünde mobil analiz aracı vasıtasıyla ilgili daire başkanlığı personeli refakatinde analizleri yapılarak, DNA Barkod tespiti ve tedarik zincirinin izlenebilirlik kontrolü yapılıyor.
Mobil laboratuvarda aynı anda 24 numune analiz edilebiliyor
Aynı anda 24 numune üzerinde çalışabilen mobil laboratuvarla 40 dakikada sonuç alınabiliyor. Halen Bakanlık merkez kampüsünde il müdürlüklerinden gelen numunelerin analiz edildiği laboratuvar, ilerleyen dönemde belirlenecek program dahilinde farklı illerde de hizmet verecek.
GTS uygulamasında, özellikle gübrelerin içeriğine uygulanan DNA barkodun analiz edilerek son kullanıcısına ulaşılabilmesi, el yapımı patlayıcı imalinde kullanılan gübreleri amacı dışında kullananların belirlenerek cezalandırılmasında önemli rol oynuyor.