No menu items!
22 Aralık 2024

Merinos Koyunu Türkiye İçin Bir Fırsat!

Başlıklarımızdan

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Merinos koyunu Türkiye için bir fırsattır” dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, yetiştiricinin son yıllarda sayısı giderek artan merinos koyununa daha fazla yönlendirilmesi gerektiğini bildirerek, “Avustralya yün sektöründe 200 bin kişiye istihdam sağlıyor ve yıllık 3 milyar dolar gelir elde ediyorsa biz de bu alanı boş bırakmamalıyız.

Koyunculukta et ve süt kadar önemli olan yapağı, çiftçimiz ve ülkemiz açısından büyük gelir kaynağı olabilir. Bu açıdan merinos koyunu Türkiye için bir fırsattır” diye konuştu.

“Merinos koyunu sayısı 2,5 kat arttı”

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin sektöre verdikleri önem ve destek ile 2009-2020 döneminde merinos koyunu sayısının yüzde 245,2 artışla 1 milyon 28 binden 3 milyon 547 bine yükseldiğini belirtti. Bu sayının verilecek destek ve teşviklerle çok daha fazla artırılabileceğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

“Bu sayılar çok daha fazla olmalı ki dokuma sanayinin de tercih ettiği yapağı üretimi artsın. Sektör olarak sadece et ve süt üretimiyle bu alandaki kazancımızı en yükseğe çıkaramayız. Kapasitenin tamamını değerlendirmek zorundayız.

Türkiye’nin geleceği hayvancılıktadır. Özellikle bu topraklara çok uygun küçükbaşa, bu alanda da yapağı gelirini düşünerek merinos koyununa ağırlık vermeliyiz. 2009-2020 döneminde merinos koyunu yapağı üretimi 3 bin 258 tondan 10 bin 926 tona çıktı. Yerli koyun yünü üretimi ise 37 bin 12 tondan 68 bin 829 tona yükseldi.

Merinos koyun sayısı, toplam koyun sayısı içinde yüzde 8,4 pay almasına karşın yün üretiminin yüzde 13,7’si merinos yünü. Bunun sebebi merinos koyununun yapağı veriminin yüksek olmasıdır. Toplam koyun varlığı baz alındığında yerli koyundan koyun başına 1,8 kilogram yapağı elde edilirken, merinosta 3,1 kilogram yapağı elde ediliyor.”

Çelik, merinos yapağının son derece ince ve üniform niteliği nedeniyle dokuma sanayinin tercih ettiği bir ürün olduğunu, bu özelliklerin kaba ve üniform olmayan yerli koyunlarda bulunmadığını belirtti.

“Yün yüzlerce alanda kullanılıyor”

Çelik yünün konfeksiyondan tıbbi tekstile, geotekstilden örtme, koruma, destekleme, ambalajlamaya, yalıtım malzemelerine, medikal alandan uçaklara, tenis kortlarından kriket sahalarına kadar havaalanı, demiryolu, spor sahaları, barajlar, çatılar, bentlerde ayırıcı, kuvvetlendirici, filtre edici olarak yüzlerce alanda hatta çevre dostu gübre olarak bile kullanılan çok değerli bir ürün olduğunu ifade etti.

Kaynak : www.gidahatti.com

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları