No menu items!
22 Aralık 2024

Kentlerden Kırsala Pandemi Göçü

Başlıklarımızdan

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, yaklaşık 10 milyon kişinin büyük kentlerden kırsala ve yazlıklara göç edeceğini belirterek, bu göçle vaka sayılarının pik noktaya ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Nisan’da Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklama ve aynı günün gecesinde İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile 29 Nisan -17 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyurulduktan sonra kentlerden kırsala ve yazlıklara yönelik büyük bir göç başladı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, yaklaşık 10 milyon kişinin büyük kentlerden kırsala ve yazlıklara göç edeceğini belirterek, bu göçle vaka sayılarının pik noktaya ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Sokağa çıkma yasağından muaf olmak için birçok il ve ilçede seyahat belgesi, tarımsal faaliyet belgesi almak isteyenlerin oluşturduğu uzun kuyruklar, zaman zaman yaşanan izdiham Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un uyarısında haklı olduğunu gösteriyor.

Tarımsal üretim kesintisiz devam edecek

İçişleri Bakanlığı Genelgesi çerçevesinde 29 Nisan- 17 Mayıs tarihlerinde uygulanacak sokağa çıkma yasağından “muaf” tutulanlar arasında “tarımsal faaliyet ve hayvancılık” yapan çiftçiler de var. Amaç, tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi.

Bakanlığın 26 Nisan 2021’de yayınladığı genelgede tarım ve hayvancılıkla ilgili şu bilgilere yer verildi:

“İller arası hareketliliğin zorunlu olduğu mevsimlik tarım işçileri, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinde salgınla mücadele koşullarına uygun hareket edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda valilikler tarafından gerekli tedbirler eş zamanlı olarak alınacak, bu bağlamda mevsimlik tarım işçilerinin iller arası hareketliliği ile konaklayacakları alanlarda alınacak tedbirler ve iller arası hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri konusunda Bakanlığımızca yeni bir Genelge yayımlanıncaya kadar 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemizde belirlenen esaslara göre hareket edilecektir.”

Genelgeye göre, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve buralarda çalışanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutuluyor.

Çiftçi hangi belgelerle yasaklardan muaf olacak?

Bu muafiyetten yararlanması için ÇKS Belgesi (Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi), Çiftçilik Belgesi (Ziraat Odası Kaydı), HBS Belgesi( Hayvan Kayıt Belgesi), AKS Belgesi ( Arıcılık Belgesi)’nden en az birinin olması veya tapu belgesinin olması gerekiyor.

Yanlarında bu belgelerden birisi olanlar kendileri ve birinci derece yakınları (eş, çocuk, anne ve baba) muafiyetten yararlanıyor ve ayrıca belge almalarına gerek yok.

Ancak, çiftçilerin yanlarında çalıştıracakları kişiler için tarımsal faaliyet belgesi almaları gerekiyor. Ziraat odaları önündeki kuyruklar, izdihama dönüşen kalabalıklar tarımsal faaliyet belgesi veya çiftçi belgesi almak isteyenler ile  Çiftçi Kayıt Sistemi’ne yapılan kayıtlardan kaynaklanıyor.

İçişleri Bakanlığı uyardı

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgede sokağa çıkma yasağından muafiyetin kötüye kullanılmaması için sıkı denetim yapılacağını belirterek:

Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır.” deniliyor.

Çiftçilik belgesi için 3 ayrı kurum ziyaret ediliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılını dijitalleşme yılı ilan etti. Dijital Tarım pazarı kuruldu. Soğan, patates bile burada internet üzerinden satılıyor. Fakat çiftçi belgesi için en az 3 kuruma fiilen gidilmesi gerekiyor.

Çiftçilik belgesi almak için, tarımsal bir faaliyette bulunmak gerekiyor. Başvuran kişinin kendisine ait veya kiraladığı bir tarım arazisi olması, hayvancılık, arıcılık yapıyorsa hayvan sahibi olması gerekiyor. Bu faaliyeti kanıtlayan bir sözleşme, belgenin muhtar tarafından onaylanması gerekiyor. Muhtardan alınan belge ile ziraat odasına başvurularak odaya üye olunuyor ve çiftçilik belgesi alınıyor. Alınan bu belge ile tarım il veya ilçe müdürlüğüne gidilerek çiftçi kayıt sistemine kaydediliyor. Çiftçi Kayıt belgesi veriliyor.

Çiftçinin yanında çalıştıracağı kişiler için ise tarımsal faaliyet belgesi alınıyor.Bu belge dijital ortamda doldurularak çıktısı alınıyor ve tarım il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilerek “Tarımsal Faaliyet Belgesi” alınıyor.

Bütün bu işlemler kısa sürede yapılması gerektiği için ziraat odaları, tarım il ve ilçe müdürlüklerinde uzun kuyruklar ve kalabalıklar oluşuyor.

Tarımsal Faaliyet Belgesi nasıl alınır?

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinden sonra bir çok il ve ilçede tarımsal faaliyet belgesi için duyurular yayınlandı.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ” Tarımsal Faaliyette Bulunabilme İzni İçin Tarımsal Faaliyet Belgesi” başlığı ile şu duyuruyu yaptı.

“Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ve Valilik İl Hıfzıssıha Kararları gereği kısmi kısıtlama veya tam kapanma uygulanan günlerde sokağa çıkma yasağından muaf olacak Tarımsal Faaliyet ve Hayvancılık yapan üreticilerimizin ekte bulunan TARIMSAL FAALİYET BELGESİNİ  bilgisayar ortamında 2 suret olarak doldurarak muafiyet iznini almak için  İL/İLÇE Müdürlüğümüze getirmeleri önemle duyurulur.

Kısmi kısıtlama veya tam kapanma uygulanan günlerde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan çiftçilerimiz yanlarında;

– ÇKS Belgesi (Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi)
– Çiftçilik Belgesi (Ziraat Odası Kaydı) 
– HBS Belgesi( Hayvan Kayıt Belgesi)
– AKS Belgesi ( Arıcılık Belgesi) 

Eğer bu belgelerden herhangi biri yok ise tapu belgesi, hobi bahçeleri için belediye sözleşmesi (yalnızca kendisi ve eşi) herhangi birinin yanlarında olması kaydıyla; sabah saat 9.00′ dan önce tarımsal faaliyet adresinde bulunmak şartıyla kendileri ve 1. derece yakınları (eş, çocuk, anne ve baba) ile birlikte tarımsal faaliyette bulunabilirler. Bu üreticilerimiz için İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce izin belgesi düzenlenmeyecektir.

Tarımsal faaliyet belgesi sadece yanında işçi çalıştıracak olanlar için düzenlenecek ve İl / İlçe Müdürlüklerimizce onaylanacaktır.”

Çarşı, pazar, market ve pikniğe gitmeme taahhüdü

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Tarımsal/Hayvancılık Faaliyet Belgesi” ile çiftçi ve yanında çalışanların “tarımsal faaliyet adresi haricinde başka yerlerde (çarşı, pazar, market, piknik alanı vb.)bulunmayacaklarına dair taahhüt de alınıyor.

Belgede aynen şöyle deniliyor:

“Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ve Valilik İl Hıfzıssıha Kararları gereği;

İlimizde kısmi kısıtlama veya tam kapanma uygulanan günlerde sokağa çıkma kısıtlaması süresince, yukarıda belirttiğim tarımsal faaliyette bulunacak kişiler ile birlikte tarımsal faaliyet adresimi beyan ettiğim yerde tarımsal faaliyet konusunu gerçekleştirebilmek amacıyla sabah en geç 09:00’dan önce ikamet adresimizden ayrılacağımızı, belirtmiş olduğumuz tarımsal faaliyet adresi haricinde başka yerlerde (çarşı, pazar, market, piknik alanı vb.) bulunmayacağımızı, bu hususlara uymadığımız takdirde kısıtlamaya uymayan tarımsal faaliyete katılan kişiler ile birlikte hakkımızda Kararname, Genelge ve Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun ilgili maddeleri gereğince idari ve adli işlem tesis edileceğini bildiğimi taahhüt ederim.”

Kaynak : www.tarimdunyasi.net

Diğer Başlıklarımız

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları